Biografie


Aangenaam, ik ben José Veltman!

Hoewel ik niet uit een traditioneel paardengezin kom, zijn paarden al van jongs af aan mijn lust en mijn leven. Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad om mijn ouders te overtuigen, maar toen ik negen jaar werd, mocht ik dan toch ‘op paardrijden’. Ik ben begonnen bij Ruitersportcentrum Riant, te Beekbergen, alwaar ik chronisch besmet raakte met het welbekende ‘paardenvirus’. Toen al wist ik zeker: Dit is mijn leven, dit is wat ik wil!

Op Riant ben ik onder meer groom geweest voor vierspanrijder Chester Weber, die daar tijdelijk zijn intrek had genomen met zijn paarden.

In de wetenschap dat je een aardig stukje moet kunnen rijden om ‘in de paarden’ je boterham te kunnen verdienen, ben ik op mijn achttiende vertrokken naar Duitsland. Eerst naar Mulheim en later naar Mettman, waar ik werkte voor de familie Haller en mij inzette om het rijden goed onder de knie te krijgen. Daarna heb ik in Brabant een jaar intern stage gelopen, met mijn paard, op dressuurstal van Baalen. In die periode heb ik de eerste en tweede fase van de ORUN opleiding doorlopen en ben ik groom geweest voor Coby van Balen.

Na een jaar intensief lessen en rijden ben ik teruggekeerd naar mijn roots in Apeldoorn, om vaste stalruiter te worden op Takehnerstoeterij de Berkenhoeve. Tijden mijn werkzaamheden daar, heb ik de derde fase van de ORUN met goed gevolg afgerond. Vervolgens ben ik met veel plezier geruime tijd werkzaam geweest als stalruiter voor Stoeterij Geerestein te Doorn. Tijdens deze jaren heb ik deelgenomen aan vele dressuurwedstijden van L t/m Z2 niveau.

Uiteindelijk ben ik gestopt als stalruiter en verdergegaan als ZZP’er, om zodoende freelance het trainen van paarden en ondertussen ook pupillen, voort te zetten. Daarnaast had ik het grote geluk dat mijn voormalige buurvrouw mijn enorme passie en gedrevenheid voor het paardenvak zag en mij daarin graag wilde ondersteunen. Zij heeft dit gedaan door voor mij Vaquesto aan te kopen, destijds tweeënhalf en inmiddels mijn Grand Prix paard. Zonder Buurvrouw Lia was ik niet gekomen waar ik nu ben!

Behalve Vaquesto die ik actief in de sport op Grand-Prix niveau uitbreng ben ik momenteel actief met mijn eigen fokproduct; I’m Charming (Charmeur x Special D x Democraat), de drie jarige zwartbruine hengst.

Ik train een aantal paarden van klanten en daarnaast heb ik doorlopend een aanbod van zeer getalenteerde en kwaliteitsvolle dressuurpaarden op verschillende niveaus. Tevens adviseer en bemiddel ik bij de aan- en verkoop van dressuurpaarden, voornamelijk op hoger niveau, maar ook ten behoeve van basisruiters en junioren.

Ondertussen is mijn bedrijf, waar ik paarden train en lesgeef in dressuur, gevestigd binnen het prachtige complex van Hippisch Centrum La Grande onder de rook van Nijmegen. Naast mijn dressuurstal ben ik inmiddels ook actief in mijn tweede bedrijf: Key2match, waarbinnen middels coaching een unieke combinatie van bewustwording- en dressuurtraining aangeboden word.
Vriendelijke groet,
José

 

Telefoon:     0651526812

Email:           info@joseveltman.com

Website:     www.joseveltman.com