Training

Goed passend zadel


Vandaag gaat mijn eerste blog online. Dit zal vanaf nu elke maand plaats vinden.

Zoals jullie weten hebben we een fantastisch nieuw merk zadel gelanceerd. En omdat dit voor mij een enorm belangrijke ontwikkeling is wil ik in mijn eerste blog het onderwerp zadel graag bespreken.

Belang van een goed passend zadel

Het idee om een zadel te ontwikkelen is geboren omdat ik als Grand-prix amazone en als ORUN instructeur iets zocht wat ik niet kon vinden. Een zadel waarin alles samenkomt; de pasvorm voor het paard; de manier waar de ruiter wordt gepositioneerd (zodat je echt optimaal kan openen in je bekken en de beweging kan volgen); het uiterlijk. Kortom een zadel waarbij al deze aspecten samen komen. Vanuit die gedachte is het zadel tot stand gekomen.

Er zijn veel aspecten nodig om een paard optimaal en gelukkig te laten zijn in het werk. Het zadel is daar een belangrijk onderdeel van. Alles staat namelijk met elkaar in verbinding: de cirkel moet rond zijn. Het paard moet blokkadevrij zijn, een ruiter moet onafhankelijk kunnen zitten, een deskundige instructie, een goede smid én een passend zadel dat regelmatig wordt nagekeken.

Graziozo Zadels

Sensibele paarden vs. stoute paarden

Helaas gaat het hier al vaak mis want we beginnen met een veel belovend jong paard. Deze top paarden zijn regelmatig erg snel en sensibel. Geweldig voor een professionele ruiter die al jaren, uren en uren in het zadel doorbrengt.

Vervelend voor iemand die zichzelf wellicht een tikkie overschat waardoor de Jazzen en andere talenten regelmatig de stempel ongehoorzaam krijgen toebedeeld.

Jonge paarden met veel kwaliteit hebben veel bloed en zijn niet geschikt van het grootste gedeelte van de ruiters. Ik weet zeker dat er nu een heleboel herkenbare grijzen op veel van de gezichten van de lezers zal verschijnen. Iedereen heeft of kent wel één of meerdere van dit soort gevallen uit zijn omgeving.

Dit heeft volgens mij ook te maken met toch het iets eigenwijze en eigenzinnige waar de paardenmensen of mensen met paarden toch vaak mee zijn opgezadeld. Waarbij de ergste gevallen zich hier nu absoluut niet in herkennen. Dit is natuurlijk wel met een dikke knipoog.

sensibel paard

Zadel voor een jong paard

Ik wilde nog wel even een punt aansnijden dat ernstig is onderschat. Het zadel bij een jong paard. Vaak gaan ruiters serieus naar een passend zadel kijken als het paard is uitgegroeid. Met alle gevolgen van dien.
Dit geld natuurlijk lang niet voor iedereen maar wees je bewust van de schade die je aan kan richten bij een jong paard in de groei die je een te klein, niet passend zadel op zijn rug legt. Het staken en blokkades zullen om de hoek kijken. Hoe vaak zien we niet jonge paarden die als stout worden bestempeld? Kunnen zij pijnvrij de baan door?

Het is natuurlijk heel belangrijk dat de paarden de kennismaking met ons op hun rug als prettig ervaren. Zorg in elk geval dat het paard pijnvrij kan kennismaken met ons als ruiter.

Dus een goede 2e hands aangemeten door een deskundige passer is voldoende maar ga niet op eigen houtje er maar iets opleggen omdat het paard toch nog moet groeien. Dit is een onderschat probleem.

Verder kun je zelf gemakkelijk de omtrek van je paard meten. Als je jouw zadel op orde hebt, meet op dat moment de omtrek met een meetlint of touwtje. Zo kan je heel makkelijk controleren of je paard is veranderd. Zo ja, laat dan de zadelmaker komen om het zadel hier op aan te passen.

Charmeur x Special D

Keuzes

Helaas valt er nog wat de verbeteren in de keuze van het uitgeven van geld. De ruitersportmerken doen elk jaar weer betere zaken. Er wordt gestrooid met geld aan de nieuwste design rijbroeken, laarzen en de mooiste Keps 😉 waar het paard echt niks van merkt. Regelmatig de zadelmaker laten komen om je paard pijnvrij te houden vinden mensen vaak zonde van het geld.

Het paard dat minder presteert, achterblijft in zijn bespiering, ongehoorzaam wordt en uiteindelijk de osteopaat nodig heeft om de problemen zadel gerelateerd op te lossen is uiteindelijk veel duurder. Dit is toch niet wat we willen?
De rode draad is eigenlijk dat ik hoop dat ruiters iets meer zelf hun verantwoording nemen en niet bij alles de schuld bij een ander zoeken.

Recht paard

Kan het zijn dat je toch beter moet gaan rijden, meer lessen, kritischer zijn op je houding en zit, of had de jury het alweer mis? Kan het zijn dat je paard wat scheef is en daardoor jij wat scheef bent gaat zitten en daardoor het zadel scheef is geworden. Een vicieuze cirkel die doorbroken moet worden.

Paard recht, jij recht, zadel recht. Deze dingen zijn on-losmakend met elkaar verbonden.

Jose Veltman

Kan het zijn dat je toch iets te snel met je paard wil terwijl deze hier qua bespiering en ontwikkeling nog niet aan toe was of is hij echt stout? Mijn goede voornemen: Kritisch blijven en het zadel de aandacht geven die het verdient. Doe je met me mee? Laat in de comments hieronder achter hoe jij dit ervaart.

Met deze paar kleine verbeter punten zijn we met elkaar al een heel eind op weg naar een duurzame paardensport.

Iedereen een fijne jaarwisseling en op een goed en blokkade vrij 2018!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>